MEDITÁCIÓ – A MUMUS

2023.12.18
"Ha rendbe teszed az elmédet az életed többi része is helyre kerül." - Lao Tzu

A kezembe került egy korábbi írásom, gondoltam ezt most megosztom veled, csakhogy tudd, nem vagy egyedül és mindenkinek van egy első lépése.

Akkor kezdhetem?

Szóval, mi jut eszedbe a meditáció szóról?

Megmondom őszintén évekkel ezelőtt, mikor először hallottam róla eszem ágában sem volt kipróbálni. 

Ezt gondoltam: biztos olyan ülünk egy helyben, úgy csinálunk mintha most rendkívül tudományosak, intellektuálisak volnánk, közben számolgatjuk a másodperceket, hogy vajon mennyi ideig kell még ezt csinálnom. 

Aztán pár évvel később, mégis kipróbáltam. 

Én olyan ideges lettem, miközben a fenti teendőket próbáltam, igen koncentráltan, precízen csinálni, hogy kb. 10 perc után be is fejeztem az általam meditációnak hívott- ülünk pár percig, figyelünk a légzésünkre, hogy még inkább idegesebbek legyünk technikát.

Miután komolyabban elkezdtem foglalkozni az emberi tudattal, rengetek könyvet, tanfolyamot elvégezve, ismét szembe jött vele, ez a kedves mumus, a meditáció. 

Az összes könyv, ami a kezembe akadt és a tudatunkkal foglalkozik, mindegyik alap technikája, a meditáció valamelyik formája, még ha azt nem is annak hívják. 

Gondoltam – hát ez remek nincs mese meg kell tanulnom meditálni.
De mi is az a meditáció? - önmagunknak egy mélyebb szinten való megtapasztalása.

- Szuper ezzel meg is volnánk :-)

Na, de komolyra fordítva a szót. Az ébrenlét és elalvás között van egy vékony határvonal, ami kb. 3-5 perces időszak, amikor az agy elektromos hullámaira az alfa hullámok a jellemzőek. A meditáció is, tanulmányaim szerint, alfában történik. 

Alfa állapotban képtelenek vagyunk negatív gondolkodásra. Tehát a pozitív állapot a természetes tudatállapotunk. 

A meditáció során tökéletesen tudatosak és éberek vagyunk, de a tudatunk nem a külső világra, vagy a körülöttünk zajló eseményekre összpontosít. Nem alszik, álmodik, vagy fantáziál, hanem inkább tiszta, nyugodt, és befelé összpontosít.

És, hogy miért fontos meditálni? 

Segít az izomfeszültség és a vegetatív idegrendszer ellazításában, megszabadít a mentális feszültségtől. És ami szerintem még ennél fontosabb, hogy véleményem és tapasztalatom szerint újra képessé válunk az öngyógyító folyamatok beindítására és megtapasztalhatunk egy nyugalmi, harmonikus, békés, szeretettel teli állapotot. 

Hogyan meditáljunk? 

Először is meg kell tanulnunk lecsillapítani az elménket és a légzésünket. 

Rengeteg meditációs technika elérhető ma már az interneten pl: figyelj a légzésedre, koncentrálj egy tárgyra stb. 

Mindnek az alapja a koncentráció, közben pedig a gondolatok jönnek- mennek, ami teljesen természetes, vedd észre, hogy jött egy gondolat, engedd el majd térj vissza koncentrációd tárgyára (légzésre stb.).

Amennyiben még soha nem próbáltál meditálni, javasolni tudom, a youtube-ot. 

Rengeteg vezetett meditáció található, különböző témában, igaz sajnos engem nagyon sok csak idegesít, az illető beszédhangja miatt, de aki keres, az talál is :-)


Én úgy gondolom, hogy először csak próbálj meg naponta 2-3 percet ülni és nagyon intellektuálisnak tűnni :-), majd próbálj meg valamire koncentrálni és így szép lassan növeld ezt az időt. Ha már naponta 15-20 percet tudsz meditálni, hidd el nekem sokat fog számítani.

Milyen pozícióban meditáljunk? 

Fő a kényelmesség, csak ne feküdj, mert tuti, hogy el fogsz aludni. 

Én úgy gondolom, hogy a legjobb az, ha ülsz, akár egy széken, a hátad legyen egyenes, mert így könnyebben áramlik az energia. 

Kezed lehet az öledben, a térdeden, vagy a szék karfáján, tenyérrel felfelé nézve. Ha meditáció közben viszket valami, vakard meg, ha köhögni kell, köhögj, ha kényelmetlen a póz, keress egy kényelmesebb pózt, és térj vissza a meditációba, de tudd ezek a jelenségek mind az elméd játékai, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy még véletlenül se tudj meditálni. Szóval. ha rám hallgatsz próbáld figyelmen kívül hagyni, és csak vedd tudomásul, hogy viszket és térj vissza a meditációba. 

És persze a zöldborsó főzelékről se feledkezz meg közben, amit a családnak ígértél vacsorára.

Nekem például sokat segítettek a hangtálak elmém lecsendesítésében. A hangtálak speciális, felhangokban gazdag tálak, a hallható és a nem hallható tartományban egyaránt jelen vannak. Miután 3-4 ilyen felhanggal rendelkeznek, képesek alfa, théta és delta hullámokat is előidézni az agyban. Az alfa hullámok 8-14 Hz-ig terjednek: mély, meditációs állapotot idéznek elő.

Hidd el, ha nekem sikerült, neked is fog, csak ne add fel és gyakorolj.